El paradís a les fosques

Alzira, 2018, Editorial Bromera, col·lecció "L'eclèctica", 291. Premi Enric Valor de novel·la, 2017. Nominada al premi Òmnium a la millor novel·la en català de 2018. Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians a la Millor Novel·la de 2018


El paradís a les fosques


 
Jesús M. Tibau llegeix El paradís a les fosques

Punxa ací si vols escoltar la llista de reproducció de El paradís a les fosques?


El paradís a les fosques explica la història de Maties Passera, un comercial d'èxit que creu que la vida consisteix a escalar posicions en l'àmbit social i econòmic i que està disposat a qualsevol cosa per aconseguir-ho. L'obra s'estructura en dos àmbits diferents: d'una banda, les peripècies del protagonista, el contacte que estableix amb les altes esferes de la societat, i la relació amb Carol, la seua esposa, i amb la seua mare, que queda vídua en els primers compassos de la novel·la; de l'altra, va emergint el passat fosc de la seua família, que trencarà el vel de silenci amb què tots l'havien ocultat i irromprà en la vida de Maties i li farà plantejar-se el perquè de cada cosa.

La novel·la qüestiona una filosofia de vida que, fins fa no res, era plenament acceptada per una gran majoria de la societat, i, segons la qual, l'èxit consisteix a aconseguir al preu que siga les diferents metes que es presenten, a establir una cursa sense final per pujar cada volta més i més amunt, a renegar dels principis ètics i dels valors de la societat si suposen un entrebanc per a l'èxit. Una manera d'entendre les coses que menysprea els detalls quotidians i el valor de les coses intangibles, i que, en la pràctica, ha donat com a resultats la corrupció política, la insolidaritat, la desestructuració social, la pobresa i la infelicitat. Una forma de vida que va esclatar pels aires a partir de la irrupció de la crisi econòmica, l'any 2008: és per això que la novel·la comença a Nova York, el 15 de setembre de 2008, tot just en el moment en què s'anuncia que el gegant financer Lehman Brothers, fundat en 1850, i que havia superat dues guerres mundials i la terrible crisi de 1929, entrava en fallida.

Vols fer-ne un tast

Vés a la fitxa del llibre (Bromera.com)

premi AELC14/6/2019: EL paradís a les fosques, DE VICENT USÓ, PREMI DE LA CRÍTICA DELS ESCRIPTORS VALENCIANS a la millor novel·la de 2018

Llegir la notícia al web de l'AELC, À Punt, Diari La Veu, Vilaweb, Valencia Plaza, Cultura 21, País del Mar, bloc de la Biblioteca de la Universitat d'Alacant, Hortanotícies.

premi Òmnium14/11/2018: EL paradís a les fosques, DE VICENT USÓ, nominadA al premi òmnium a la millor novel·la en català de 2018

Llegir la notícia a Òmnium, Diari La Veu, Ara, Archi Worldys


RESSENYES
Manel Alonso, Diari Gran del Sobiranisme, 10 d'octubre de 2018

Maria Palmer i Clar, Caràcters, tardor de 2018

Josep Manel San Abdón, 3x4 Informació, 12 de desembre de 2018

Marià Veloy, Núvol, 24 de desembre de 2018

Ponç Puigdevall, El País, 30 de gener de 2019

Joan Carles Ventura, Facebook, 19 d'agost de 2019
"Un relat intens, cru, sensual, violent i cruel que ens parla de l’èxit i de l’ambició dels nous rics de la indústria ceràmica".
Manel Alonso

"Un llibre molt ben estructurat que va captivant el lector cada vegada més, a mesura que avança la lectura. Absolutament recomanable".
        Josep Manuel San Abdón

La potència i la força narrativa i moral de la novel·la és d’un voltatge tal, però, que no seria gens estrany que el lector perdonés a Usó haver-se deixat temptar —ocasionalment— pels atractius del drama familiar.
 Ponç Puigdevall
PIULADES
@KOPdetall, 8 de desembre de 2018
L’escriptor @vicentuso elabora una obra ben estructurada, ben construïda amb tots els capítols entrellaçats a la perfecció! I el pitjor és que ens fa empatitzar amb el protagonista! Quan hauríem de rebutjar-lo, no dic res més!
@climentblasco, 21 de novembre de 2018
Novel·la intensa, crua, q arrossega amb força. Crònica d'una davallada als soterranis lúgubres de la condició humana. Un castell de cartes que s'ensorra. Un conseguidor a la terra dels miratges i les aparences. Una aposta a tot o res, un passeig per la corda fluixa.
 
ENTREVISTES

Bel Carrasco, Arts, suplement de Cultura de El Mundo, 23 d'abril de 2018

Irene Rodrigo, Una habitació pròpia, À punt ràdio, 27 de setembre de 2018

Sixto Ferrero, La Veu, 7 d'octubre de 2018

Lluís Llort, El Punt Avui, 4 de novembre de 2018

Susana Rochera, El Mundo - Castellón al día, 12 de novembre de 2018

Elvira Andrés, Valldigna Ràdio, 14 de novembre de 2018

Maria Josep Poquet, Plaerdemavida, À Punt Ràdio, 5 de desembre de 2018

Magí Camps, La Vanguardia, 10 de desembre de 2018

Josep Manel San Abdón, Ràdio Benicarló, 11 de desembre de 2018 i 3x4, 6 de juny de 2019

Mariló Álvarez, L'Illa, desembre de 2018

"No es pot viure com si certs fets rellevants que ens disgusten no hagueren existit. No es poden amagar els draps bruts durant anys i més anys perquè, al final, l'olor és tan fort que, per més que obrim les finestres, la casa ja no es pot ventilar".

Vicent Usó a Bel Carrasco, Arts


"No pretenc traure conclusions. Pretenc reflexionar sobre qüestions, i les conclusions, en tot cas, que les traga el lector.".

Vicent Usó a Lluís Llort, El Punt Avui


"Els bons personatges han de tenir molts matisos. I fins i tot contradiccions que siguen assumibles. Més encara, si el protagonista és un canalla. Per a què una novel·la funcione, per a què el lector la faça seua, és molt important que empatitze amb els personatges".

Vicent Usó a Magí Camps, La Vanguardia


"M'agrada no quedar-me en la superfície de la història i mirar sota l'aigua per veure què hi ha més avall, d'on venen els personatges".

Vicent Usó a Mariló Álvarez, L'Illa

NOTÍCIES

Plaerdemavida6/09/18:  "El paradís a les fosques", l'obra guanyadora del premi Enric Valor arriba a les llibreries.

Llegir la notícia a La Vanguardia, El Periòdic, Agència EFE, Premsa Valenciana, Diputació d'Alacant, Información, Las Provincias, Alicante Press, Alicante Mag, Los ojos de Hipatia

Veure el vídeo a AlacantíTV


Plaerdemavida5/04/18:  Vicent Usó guanya el premi Enric Valor de la Diputació d'Alacant.

Llegir la notícia a La Veu, Diània TV, Revista Poble, Información, El Periódico Mediterráneo, Alicante Plaza, Diputació d'Alacant, Bromera, Escaparate Digital, El Mundo

23/04/18:  Vicent Usó: "No es poden amagar els draps bruts durant anys".

Llegir l'entrevista a Arts, suplement de Cultura de El Mundo

 

 

Tornar a la pàgina principal