L'arquitectura de la ficció

Alzira, 2017, Editorial Bromera, col·lecció "Textures", núm. 27

L'arquitectura de la ficció


L’escriptura no és la simple manifestació natural del talent, sinó el resultat d’una operació que té un important component tècnic. Vicent Usó imparteix des de fa anys un taller d’escriptura narrativa, i fruit d’aquesta experiència ha nascut aquesta rigorosa obra que dóna resposta als dubtes, les inquietuds i els anhels dels aprenents d’escriptor i que, alhora, acosta els mecanismes de la narrativa de ficció a tot tipus de lectors.

L’obra recull els recursos i les tècniques que es poden fer servir a l’hora d’escriure narrativa de ficció, i també les eines indispensables per a explicar i modelar una història. L’obra pren com a referència una sèrie d’autors, d’arquitectes, que donen forma als somnis on ens perdem cada vegada que llegim un llibre.

En definitiva, ens trobem davant d'un veritable assaig sobre la creació literària, que interessarà tant els apassionats de l'escriptura com els lectors àvids de conèixer els mecanismes d'una obra literària.

L'autor en parla a facebook
MANUEL BAIXAULI ESCRIU AL PRÒLEG:

"No recorde exactament l’instant, el punt d’inflexió en què, fa uns vint anys, quan en tenia trenta, vaig agafar-me seriosament això d’escriure, d’intentar ser escriptor. (...) No recorde l’instant, sí que recorde què vaig fer: em vaig allargar a la capital, València, i em vaig rodar les principals llibreries buscant volums d’autors, coneguts o no, que explicaren com s’ha d’escriure. N’hi havia pocs, i gens satisfactoris. (...) Aquest llibre, que jo no vaig trobar, ja existeix: el teniu a les mans".N'HAN PARLAT

"Realment, pense que estic davant d'un curs magistral sobre les claus per escriure narrativa (...) És un llibre IMPRESCINDIBLE".

Artur Àlvarez, facebook


"No és un manual convencional amb quatre orientacions i quatre recursos. És una explicació feta amb rigor i on l'autor exposa les inquietuds, les preguntes i les indagacions que es planteja personalment i, des d'aquesta perspectiva, tracta d'orientar els interessats en que cal preguntar-se i com mirar de resoldre els engranatges necessaris per a dur la narrció pel camí desitjat. La lectura del llibre és un viatge a la passió de la literatura a través d'un ventall enorme de referències i passatges de llibres".

Francesc Calafat, Eldiario.es

Artur Àlvarez, Facebook, 18 de març de 2017

Francesc Calafat, Eldiario.es, 18 de març de 2017

Aina Garcia Carbó, bloc El Pont, 27 d'abril de 2017

Joan Garí, diari Ara, 7 de maig de 2017

Lluís Llort, El Punt Avui, Suplement de Cultura, 16 de juliol de 2017

Maite Martí, Quadern de Llibres, 29 de novembre de 2017


ENTREVISTES

Eric Gras, Quaderns, El Periódico Mediterráneo, 30 d'abril de 2017


Bel Carrasco, El Mundo, 22 de maig de 2017


"El lector d'avui vol saber més coses dels llibres. Abans es conformava experimentant les emocions de la lectura i ara vol saber què hi ha darrere."

Vicent Usó a Eric Gras, QuadernsTornar a la pàgina principal