Crònica de la devastació

València, 2002, Editorial Tres i Quatre, col. Narratives, núm. 70. Premi Andròmina de Narrativa 2002, dins de la XXXI edició dels premis Octubre. Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2003

 

Aquesta obra narra la història de Luka, un poeta ja madur, el qual, per causa de la guerra que assola el seu país, ha de fugir de la ciutat on viu. Allà, els bombardeigs l'han deixat sense casa i, encara més, han reduït a cendres els originals del seu darrer llibre de poemes, encara inèdit. Serà davant l'edifici en flames que es retrobarà amb Maia, la seua companya de sempre, la relació entre els quals havia passat per un període de malentesos. Junts, emprendran el camí del poble on viuen el seu fill, la seua nora i el seu nét, de nom també Luka. Allà, encara lluny de la guerra, el vell poeta anirà descobrint, de la mà del seu nét, les petites coses que donen sentit a la vida. Però la guerra s'acosta inevitablement i Luka, que ja coneix l'horror, tem que el seu nét en siga la primera víctima.

Vols llegir-ne un fragment?

"El contrapunt de l'horror és la bellesa. I per això hi ha la lluita entre els dos elements. De fet hi ha una escena en què bombardegen el lloc on és el poeta, que és qui conta la història, i ell només troba una manera de salvar-se de la por: llegir un poemari en veu alta. És a dir, atacant les bombes amb poemes. Em sembla una imatge molt gràfica".

Vicent Usó a Núria Cadenes


N'HAN PARLAT

"Per a contar aquesta història de guerres universals sense nom ni geografies ni senyals que les identifiquen, Vicent Usó ha ordit una novel·la torrencial, absents les puntuacions que podrien interferir el corrent que porta text avall una història excepcional excepcionalment contada. Perquè Vicent Usó, i això no és la primera vegada que ho escric, és, si no el millor escriptor en català que tenim en aquest País (que potser sí) sí, i sens dubte, un dels més imprescindibles".

Alfons Cervera, Levante

Francesc Calafat, Quadern, El País (València), 30 de gener de 2003

Josep Manuel San Abdon, La Veu de Benicarló, 31 de gener de 2003

Ponç Puigdevall, Quadern, El País (Barcelona), 13 de febrer de 2003

Alfons Cervera, Postdata, Levante, 21 de febrer de 2003

Lluís Llort, Cultura, Avui, 13 de març de 2003

Maite Insa, Lletres Valencianes, hivern de 2003

Vicent Alonso, Caràcters, abril de 2003

Enric Sòria, Serra d'Or, octubre de 2003

Manel Alonso, Els papers de Can Perla, 11 de febrer de 2009

"Vicent Usó ha escrit una novel·la sòlida i intel·ligent, bella i sòbria, que toca temes força tractats sobre els quals, però, mai no ho acabem de saber tot i, a més, ho ha fet amb una mestria i un equilibri d’alt nivell literari. Luka, el seu protagonista, pateix el càstig del seu ego, la devastació de la paraula, una devastació que, paradoxalment, Usó ens ha mostrat construint una gran obra".

Lluís Llort, Avui

ENTREVISTES
Núria Cadenes, El Temps, 4 de novembre de 2002

Ester Pinter, Cultura, Avui, 1 de febrer de 2003

Juli Capilla, El Temps, 3 de març de 2003

"Sempre, quan em comunique busque commoure, no m'agradaria signar un text que deixe fred el lector. Esclar que en "Crònica de la devastació" ho he buscat especialment, tant pel tema, les claus de la guerra, com pel tractament. Un tractament que vol ser molt acurat, molt poètic i que vol arribar molt endins de les coses i per tant de l'ànima o l'esperit del lector. A més, la història em va commoure d'una manera especial i espere que també li ocòrrega al lector".

Vicent Usó a Ester Pinter

  Tornar a la pàgina principal