L'herència del vent del sud

Barcelona, 2002; Columna, col. Clàssica, núm. 488. Premi Fiter i Rossell de narrativa 2001

Una calorosa vesprada de l'agost de 1947 Pasqual el Negre irromp a la taverna de la Vila amb una notícia que somou els ànims de la parròquia: Manolete ha estat ferit de mort a Linares. No serà l'única notícia que els arribe aquell dia: al Pla de la Creu corre la brama que l'hereu dels senyors del poble ha estat trobat penjat d'una biga. Aquest fet és el punt de partida d'una trama que, poc a poc, anirà involucrant tots els habitants de la Vila, marcats, sense remei, pel desenvolupament de la guerra civil, ben present encara en les seves vides.

Escrita en un llenguatge que combina registres diversos i situacions que van de l'humor més àcid a la tragèdia més íntima, "L'herència del vent del sud" retrata la complexitat de la vida quotidiana d'una ciutat mediterrània en plena dictadura franquista.

Vols llegir-ne un fragment?

Sobre l'obertura d'una novel·la". Manel Alonso parla de l'inici de "L'herència del vent del sud" al seu bloc

"Tota una generació que va viure la postguerra ha mantingut silenci sobre aquesta època (...) Però jo volia saber el perquè d'aquest silenci. Per què alguns van sobreviure, d'altres es van haver d'exiliar i els més dissortats van morir".

Vicent Usó a Andrés Luengo

N'HAN PARLAT

"Sota aquesta història ambientada en la postguerra espanyola i de nombrosos personatges flueix un magma lingüístic tractat amb mestratge net i clar, defugint el barroquisme, formant una novel·la en la qual només la raó d’uns pocs "folls" lluita per defugir la idea que la salvació de les cendres de la relíquia del sant màrtir eren el presagi anunciador del caos de la guerra del qual hauria de néixer el fènix de la pau i generalíssim d’Espanya. Una obra imprescindible".

Pasqual Mas, El Temps

Pasqual Mas, El Temps, 23 de maig de 2002

Alícia Toledo, Caràcters, octubre de 2002

Manel Garcia Grau, Cultura, Avui, 14 de novembre de 2002

ENTREVISTES
Andrés Luengo, Diari d'Andorra, 10 de novembre de 2001

Roser Porta, El Periòdic d'Andorra, 10 de novembre de 2001

"Quan escric una novel·la el que intento és respondre a problemes que em plantejo, a qüestions que susciten la meva curiositat a través de les armes de què disposo. L'herència del vent del sud està ambientada en una època certament molt concreta, però el que volia era donar notícia de la diversitat, de la pluralitat i de la complexitat de la vida diària en un poble dels anys quaranta".

Vicent Usó a Andrés Luengo

Tornar a la pàgina principal