La memòria del vent

Puçol, 2002; Brosquil edicions, col. Lletra Llarga, núm. 13. Pròleg d'Alfons Cervera. Premi Ciutat de Vila-real de Narrativa 1992 i 1995

"La memòria del vent" reuneix en un sol volum les dues primeres novel·les publicades per Vicent Usó, “La cançó de la terra estimada” i “I en els arbres i en el vent”. La primera d'elles lleugerament revisada i la segona en la mateixa versió en què es va publicar en 1995. Es tracta de dues narracions que, més enllà de la proximitat cronològica, comparteixen un territori comú: la memòria.

“La cançó de la terra estimada” parla d'un exiliat de la Guerra Civil Espanyola que torna, anys després, a la Vila d’on va partir amb la intenció de venjar-se. Allí, retrobarà el record de l'estimada, però també els fantasmes d'un passat que encara és viu. I  s’adonarà que mai no es torna al lloc que un dia es deixà enrere.

“I en els arbres i en el vent” s'ocupa d’un món impregnat d’usos (i de lèxic) agrícoles que es va perdent sota l’impertorbable petjada de la indústria. La novel·la explora el racó més íntim de les relacions entre un avi a punt de morir i el seu net. Un viatge serà l'excusa per a dibuixar un retrat profundament humà dels detalls aparentment més ínfims de l'existència.

Vols llegir-ne un fragment?

"Vaig tenir la necessitat de contar-li (a l'avi) tot allò que no vaig poder mentre vivia. Era una conversa pendent. Aquesta novel·la era una necessitat vital, escrita amb l'enyor, l'estima".

Vicent Usó a Amparo Panadero

 

N'HAN PARLAT

"La memòria com a motiu literari unix les dues novel·les i crea un territori compartit que dóna credibilitat al volum. La memòria o el desig de memòria, com diria el poeta Ramon Guillem, perquè d’això es tracta, de mantindre viva la memòria d’un temps que ens diu qui hem estat i qui som i on ens cal adreçar-nos".

Manel Alonso, Els papers de Can Perla

Jordi Seriols, Exàgono, abril-juny de 1996

Josep A. Mas, Postdata, Levante, 22 de novembre de 2002

Jordi Sebastià, Lletres Valencianes, novembre de 2002

Manel Alonso, Els papers de Can Perla, 6 de desembre de 2008

Tornar a la pàgina principal