Maig era un mes sense pluja

Lleida, 2000; Pagès editors, col. Lo Marraco, núm. 62.

Maig era un mes sense pluja és una novel·la sobre els límits sempre boirosos que hi ha entre la veritat i la mentida. Màrius, un jove reu empresonat per tràfic de drogues, narra a l’advocada d'ofici que li ha pertocat una estranya crònica, la de la seua vida. A poc a poc, hi confegirà un fresc on retrata amb impudor els antecedents familiars més pròxims.

En la narració de Màrius es donen cita personatges ben curiosos: un firandant la fuita del qual romprà una promesa d’amor, un metge obsedit a guardar el secret d’un episodi comprometedor, un gos presumptament suïcida, un estrany rodamón de qui ningú no coneix ni els orígens ni el nom, una àvia que té por de no morir-se, una dona que es refugia en el silenci més absolut arran d’un incident amorós. Anys després de les converses de Màrius amb la seua advocada, una misteriosa carta anirà desmuntant les bases d’aquesta història amb la narració d’una versió ben diferent d’aquests fets, una nova crònica que plantejarà el dilema de discernir on hi ha la veritat i on la mentida. Escrit amb una prosa alhora àgil i intensa, la narració us anirà captivant subtilment entre els fils d’una trama que, a mesura que avança la lectura, resulta més difícil d’abandonar.

Vols llegir-ne un fragment?

"La memòria és el més valuós que posseïm, el present no és res, és efímer, quan vas a viure'l ja ha passat. Però, com sabem, la memòria no és fidel, està alimentada de vivències, de la interpretació que fem de la realitat i, en alguns casos, de les mentides que hem anat afegint potser per la necessitat d'altres realitats".

Vicent Usó a Amparo Panadero

N'HAN PARLAT

"Vicent Usó facilita al lector versions enfrontades amb la finalitat que aquest vaja perfilant el veritable caràcter dels fets, els quals, des d'un primer moment, se'ns ofereixen tacats de literatura i culturalisme eclèctic".

Pasqual Mas, El Temps

Pasqual Mas, El Temps, 19 de setembre de 2000

Manel Alonso, Els papers de Can Perla, 13 de gener de 2009

Miren Fernández, Bloc d'escriptura, 7 de maig de 2012

ENTREVISTA
Amparo Panadero, Cuadernos, Mediterráneo, 7 de maig de 2000

"Vaig pensar que havia de seguir endavant perquè aquestes primeres experiències, els premis, eren tot un estímul, una confirmació de la meua activitat literària".

Vicent Usó a Amparo Panadero

Tornar a la pàgina principal