La mirada de Michelangelo

València, 2017; Ed. Bromera, col. Esguard, núm 24

La mirada de Michelangelo

La mirada de Michelangelo és una novel·la històrica, encara que continga també elements procedents d'àmbits com la novel·la negra, la novel·la psicològica o la novel·la d'intriga.

L'acció s'inicia a Roma, l'any 1563, quan Cesare da Castel, mestre d'obres de la catedral de San Pietro i home de confiança d'un ja vell Michelangelo Buonarroti, és assassinat en circumstàncies estranyes. Aquest és el punt de partida d'una trama plena d'intrigues i d'ambicions en la qual es veuran involucrats el mateix Michelangelo, el seu amic més íntim (el noble romà Tommaso di Cavalieri), un assassí amb un estrany senyal a la mà, la prostituta amb la qual conviu, un alt funcionari vaticà que manté amors clandestins amb una noble toledana, un cardenal astut, un arquitecte sense escrúpols i fins i tot el mateix papa Pius IV. I tot, per uns documents secrets que corren de mà en mà. Uns documents que poden posar en perill els acords finals del Concili de Trento.

Vols llegir-ne un fragment?

La mirada de Nicodemus

La mirada de Nicodemus

Aquestes són les portades de la primera i la tercera edició, respectivament, de la novel·la, que es va publicar sota el títol de La mirada de Nicodemus (Tres i Quatre, col·lecció Narratives, número 52, València, 1995 i 2000). Algunes solucions formals, però, no agradaven l'autor. Així, fa uns anys, va decidir refer-la. El resultat és La mirada de Michelangelo, una novel·la que manté el fons i l'essència de l'anterior però amb una forma més d'acord amb la visió de l'autor.
L'obra va guanyar el premi Ciutat d'Elx de Narrativa 1995 i el premi Babel dels Lectors 1998.

"La novel·la naix per la meua passió per Michelangelo Buonarroti i per un viatge a Florència, al Museu de l'Òpera del Duomo, on al costat de la Pietà apareix la figura de Nicodemus. La seua mirada tenia més profunditat vital que la de molta de la gent que m'he anat trobant. És la novel·la temporalment més allunyada però, segons els qui em coneixen bé, i a excepció de la segona, la més pròxima a mi".

Vicent Usó a Ester Pinter.

N'HAN PARLAT

"Vicent Usó ha sabut integrar-hi un estil legitimat per una doble riquesa: la documentació i la capacitat argumentativa de l'historiador i el crític d'art, i l'ofici de l'escriptura narrativa".

Lluís Meseguer

Lluís Meseguer, Cultura, Avui, 12 de desembre de 1996

Jordi Seriols, Exágono, hivern de 1996

Xulio Ricardo Trigo, El Temps, 13 de gener de 1997

Caterina Sureda, Diari de Balears, 2 de febrer de 1997

Antoni Zaragozà, El Periòdic, març de 1997

Josep Manuel San Abdon, 12 de maig de 1997

Manel Alonso, Els papers de Can Perla, 29 de febrer de 2009

"Amb la mirada de Nicodemus, Vicent Usó aconsegueix que el lector es capbusse a les seues pàgines tot cercant, simplement i senzillament, el plaer de la lectura: xalar amb cada línia del text".

Antoni Zaragozà

"Crec, en definitiva, que és un bon llibre, que compleix un requisit molt lloable: picar la curiositat del lector i suscitar-li preguntes (sobre la llibertat de l'art i de l'artista, per exemple) que, tanmateix, sempre queden sense resposta. Sortosament, sense resposta".

Caterina Sureda

ENTREVISTA

Lluís Bonada, El Temps, 10 de febrer de 1997

"El que tenia clar és que feia literatura i no història. Un dels perills de la novel·la històrica és posar-hi totes les dades obtingudes. Aquest detallisme, en la descripció dels vestits, per exemple, em va bé perquè el lector, des del primer capítol, pot veure que hi faig una reconstrucció literària".

Vicent Usó a Lluís Bonada.

Tornar a la pàgina principal