L'arquitectura de la ficcióL’escriptura no és la simple manifestació natural del talent, sinó el resultat d’una operació que té un important component tècnic. Vicent Usó imparteix des de fa anys un taller d’escriptura narrativa, i fruit d’aquesta experiència ha nascut aquesta rigorosa obra que dóna resposta als dubtes, les inquietuds i els anhels dels aprenents d’escriptor i que, alhora, acosta els mecanismes de la narrativa de ficció a tot tipus de lectors.

L’obra recull els recursos i les tècniques que es poden fer servir a l’hora d’escriure narrativa de ficció, i també les eines indispensables per a explicar i modelar una història. L’obra pren com a referència una sèrie d’autors, d’arquitectes, que donen forma als somnis on ens perdem cada vegada que llegim un llibre.

En definitiva, ens trobem davant d'un veritable assaig sobre la creació literària, que interessarà tant els apassionats de l'escriptura com els lectors àvids de conèixer els mecanismes d'una obra literària.

L'autor en parla a facebook

NOVEL·LA JUVENIL

NOVEL·LA

LA RETRATISTA D'ÀNIMES

La retratista d'ànimesA finals del segle XIX, un fotògraf es guanya la vida fent retrats. Però no sols de gent viva. També dels esperits dels morts. Raquel, la seua filla, vol conèixer el secret del pare. I l'haurà de descobrir, si vol resoldre l'enigma que amenaça d'afonar el seu estimat Miquel, a qui acusen d'assassinat.

Escrita en clau d'humor, centrada en la resolució d'un misteri i amb personatges entranyables, "La retratista d'ànimes" ha permès Vicent Usó, "treballar en un registre més àgil del que tinc per costum, amb uns paràmetres diferents, però sense renunciar a la meua idea de la literatura". Una novel·la juvenil apta per a tots els lectors.

LES VEUS I LA BOIRA

Les veus i la boiraUn enigma, una investigació, uns personatges que ens expliquen històries d'amor i de traïcions. I un paratge incomparable com a teló de fons: l'arxipèlag de les Columbretes, les illes més menudes de les habitades a la mar Mediterrània, lloc de pas i refugi de pirates, pescadors i contrabandistes i, durant molt de temps, llar de faroners i de les seues famílies. Anna Rossell (Núvol) ha dit de "Les veus i la boira" que "la novel·la d'Usó no és només una molt bona novel·la, sinó també un document de recuperació lèxica i de tradicions, i té aquest mèrit afegit, que cal remarcar."

La novel·la de Vicent Usó recorre els últims setanta anys del segle XX de la mà d'unes veus que no sempre s'expressen amb la sinceritat que caldria.

Vols fer-ne un tast?
 

11/2/2017: Vicent Usó ÉS PROCLAMAT SOCARRAT MAJOR 2017 PER L'ASSOCIACIÓ CULTURAL SOCARRATS

Vicent Usó va ser proclamat Socarrat Major 2017 per l'associació cultural Socarrats de Vila-real. El guardó reconeix la dilatada trajectòria de l'escriptor, la seua aportació a la literatura catalana i el seu compromís cívic amb el país. En el seu parlament, Usó va reivindicar el paper de la lectura, així com el paper del teixit associatiu del País Valencià.

Ací pots llegir la lloança de l'escriptora Esperança Camps.

Entrevista de Xavier Aliaga a El Temps: "Sense certes complicitats, és difícil sentir-se escriptor al Pais Valencià".

Vicent Usó a La Veu del País Valencià: "Estem posant les bases per construir un país més lliure"

Llegir la notícia a Mediterráneo

EDICIONS FIESTACULTURA PUBLICA EL VOLUM QUE RECULL LES ADAPTACIONS DEL CENTRE DRAMÀTIC DE VILA-REAL

Escriure el paísDurant quatre anys, el Centre Dramàtic de Vila-real, sota la direcció de Hadi Kurich, va tirar endavant un projecte que pretenia adaptar, produir i representar obres de primer nivell en la història del teatre, alternant les representacions en castellà (Hamlet i Don Juan) i català (Tartuf i Marguerite Gautier). Les traduccions al català, a partir de l'adaptació de Hadi Kurich van anar a càrrec de Vicent Usó.

Vicent Usó participa en la campanya 'llegir en valencià' amb "l'anarquista imprevist"

L'anarquista imprevistEl protagonista de l'obra és Tonet, que treballa de fogoner per a la Companyia del Tramvia de Vapor d'Onda i està perdudament enamorat de Lupe, amb qui espera casar-se. Però les coses no aniran com pensava. La història està basada en la cançó popular La Panderola i recrea els primers anys de funcionament del tren en un context de lluites obreres.

Vés a la pàgina de la novel·la
onada edicions publica el volum "escriure el país"

Escriure el paísEscriure el país antologitza trenta-sis relats d'autors d'arreu del País Valencià, entre els quals Vicent Usó. Tots ells es van presentar en un cicle -vigent encara- que, sota el mateix títol, pretén aportar visions personals de la terra nadiua dels autors que hi col·laboren. El relat que aporta Vicent Usó s'anomena "La finca".

2/3/2016 Llegir notícia a La Veu del País Valencià

23/2/2016 Llegir la crítica de Manel Alonso al Diari Gran del Sobiranisme i la de Blanca Aparisi Galán a El Temps (29/3/2016)


MÉS SOBRE L'AUTOR

 

Video: AEPV. Setmana del Llibre en Català, 2011

Dades biogràfiques

El rastre de Clarisse

Taller d'Escriptura Narrativa UNED

.
   

 

 
.
normalitzacio.cat

TOTES LES 0BRES

L'arquitectura de la ficció
La retratista d'ànimes

Els inconvenients de la felicitat

Els inconvenients de la felicitat
I ALTRES OBRES EN LLIBRES COL·LECTIUS
Els inconvenients de la felicitat
Els inconvenients de la felicitat
Les ales enceses
Crònica de la devastació
L'herència del vent del sud
La memòria del vent
La taverna del Cau de la Lluna
Maig era un mes sense pluja
Tan oberta com sempre
La mirada de Nicodemus

LA MÀ DE NINGÚ EXPLICA UNA TRAMA NEGRA VINCULADA A UN EPISODI DESCONEGUT DE LA HISTÒRIA RECENT D'EUROPA

 

 

 

La mà de ningú: el clip

La vida és molt tranquil·la en aquell poble del nord de França. Un matí de novembre, però, un pagès de setanta-sis anys, antic combatent a la guerra d’Indoxina, troba una mà amputada enmig d’un camí rural. Una mà que ningú no sap com hi ha anat a parar. A partir d’aquesta troballa macabra, s’inicia una història que anirà creixent amb la intervenció de diferents personatges: un transportista que conversa tot el dia amb una amant imaginària, un immigrant senegalès que ven pel·lícules al carrer, una okupa que fa malabars, un metge vidu amb dues filles petites, una dona que busca començar una nova vida a un castell de la Borgonya... Sis persones aparentment normals i corrents, però que amaguen un secret. Sis vides senzilles que es veuen transformades, de sobte, per un crim que té a veure amb una trama de gran abast, vinculada a un episodi fosc de la història recent d’Europa.
ZONA DE DESCÀRREGUES

"99 DISSIDÈNCIES" és una antologia dels articles d'opinió publicats entre 2001 i 2003. En pdf.
Anar-hi.
Aquesta pàgina web no seria possible sense el suport de:
vila-real.comÚLTIMA ACTUALITZACIÓ: 27 DE MARÇ DE 2017